Tønder Townhall

Sleth
Favorites

Sleth’s proposal for the extension of the original Tønder town hall is based upon the dialog between the historical town hall and an addition that is a distinctly open and transparent public house.

The proposal for the extension of the original Tønder town hall is based upon the juxtaposition of the historical town hall – a classical public office building with corridors and offices, reception and a central arrival hall – and an addition that brings in something new, a distinctly open and transparent public house.

The new building opens up towards the town hall and creates a common space for its employees in an informal and open structure – a democratic and non-hierarchical plan. The addition submits itself to the existing town hall, but still has a specific expression – a glass building that meets the outdoors and is inviting in an informal manner. The concept for the proposal is a dialog between the brutality and heaviness of the original building and lightness and delicacy of the new building. The project is not creating two competing buildings, but two parts of the whole that works together and supplement each other.

The new building is located in the transition between significant historic buildings of the town and the marshland landscape. The atmosphere of the historical city is brought into the town hall by using red brick as the material of the new courtyard and the ground floor surface of the building. The marshland landscape is marked in the curved shape of the new building, which underlines the landscape and the nearby river curves.

Tønder Townhall

Related Searches