Mulan Weichang Vistor Centre / HDD

HDD
Add to MyArchiExpo favorites

Mulan weichang is located in the north east of Hebei province, connected to inner Mongolia grassland, which is one of the most beautiful landscape on the earth. The ancient chinese emperors used to hold autumn hunting festival through the history.

Our main goal is to blend the building into this vast nature seamlessly. 3 different ways are create in order to achieve the goal. The first is to be inspired by local architecuture.

The second is to use local material including old stone, used wooden beam and ratten. Together with surrounding micro landscape, the building could fit into the vast nature.The relationship between architecture and symbolism is so overwhelmed along the human history. The most difficult part of the project is to create eternal relationship between grassland and the building. Many elements are taken from the traditional yurt building, for example: the pattern and the facade. Two big circles create the main living room, extending the traditional yurt layout.

While the extended boxes become the semi-public space. This kind of layout makes the yurt fit the modern life style. In terms of facade designing, by creating wooden frames in different thickness, the flower shaped roof could be made.

The interior space is derived from the traditional yurt interior by using framing in different direction.

The main core of the building is the double circled lobby, also served as an local library. The second floor provides the area for kids. The design concept of the main loby is based on the yurt interior. In the future, it will also be the central library for the region.Local children could come here to read and play.By using the sunken living space, the lobby creates an intimitive space for people. The extended windows become the main framing towards vast landscape. People could have different views towards mountain, river, grassland and sheep. The open kitchen area creates a shared space for inviting all guests to cook together.

The main structure of the building is steel framing, combining with triple layered low-e glass pannel. The outside wooden frames become the shading system for the building. The connection of the wooden frame follow the tectonic principle.

All the stone and wood come from the local area for the sustainable development. The construction method with prefabricated pieces could make sustainable development on the grassland.

Surround the building is the area of micro landscape, creating dynamic experience for vistors. The glass roof of Stargazing hut floats on the top of the grass. This particular small pavilion provide great experience for astronomy enthusiast.

In the future, it will also be the central library for the region. Local children could come here to read and play. In the future, this building become The Catcher in the Rye for this region.

We hope different people with different faith could come here to play together, sharing different ideas to forge into a strong group.

Architects HDD Location Mulan Weichang, Hebei, China Architect in Charge Hai'ao Zhang Design Team Qiwei Yao, Hang Xu, Hao Wu, Di Li, Hongxi Li, Tingting Wang, Shuang Zhao, Zijun Cheng, Jiawei Liu, Yinxuan Yuan, Meina Li Area 275.0 m2 Project Year 2017 Photographs Shengliang Su Manufacturers TAO, Sharp, Dongpeng Client Weichang Kangyang Tourism development co.,ltd. Structure Team Guoxun Wang, Yi Zhang, Yiweng Pu Construction Chengde Jiacheng construction co., ltd. Management Hongwei Ying Special Thanks Qing Li, Guang Li, Xianfeng Wang, Xiaojun Wang, Long Bai

Mulan Weichang Vistor Centre / HDD