Architectural Design Detail – Pivoting Wood Screens

Paul Raff Design
Add to MyArchiExpo favorites

When Paul Raff Design were tasked with the renovation and addition to an existing residence in Toronto, Canada, they decided to install a row of pivoting wood screens.

Approaching the house, the 142 foot (43m) front facade is articulated with a long, low Algonquin limestone wall, with a taller volume of dark raked stucco beyond.

Within the frame of the limestone wall, an array of delicate wood screens creates a composed entrance forecourt. The screens, fabricated in reclaimed Douglas Fir, provide privacy for the guest bedrooms, while allowing them discreet garden views.

The screens also have a visually complex three-dimensional, filigree form, and are detailed with dark metal fasteners, an approach directly inspired by traditional craftsmanship of Korean antiques.

Architectural Design Detail – Pivoting Wood Screens

Related Searches