chevallier architectes renovates and extends a mountain chalet in the french alps

chevallier architectes
Add to MyArchiExpo favorites

chamonix-based practice chevallier architectes has completed the renovation and extension of a self-built mountain guide’s house in the french alps.

after the residence was acquired by new owners, the dwelling was required to provide its occupants with more light and better views. surrounded by natural rock faces, ‘chalet solelyâ’ appears as a fortress, nestled into the rugged terrain.

the site’s new addition is an open-plan living room consistent with the scale of the entire building. the space, a volume made of glass and polished black aluminum, deliberately contrasts with the original timber construction. this visual juxtaposition is continued programmatically, with the existing structure housing private spaces and bedrooms, and the new wing containing communal areas designed for socializing.

from an environmental perspective, significant work went into optimizing the use of solar energy. south facing façades oriented towards the sun have been opened up, while the building has no north-facing openings. the existing structure was insulated and renovated with high-performance solutions. the project is is the first home in the region with a green roof deck.

chevallier architectes renovates and extends a mountain chalet in the french alps
{{medias[61367].title}}

{{medias[61367].description}}

{{medias[61368].title}}

{{medias[61368].description}}

{{medias[61369].title}}

{{medias[61369].description}}

{{medias[61370].title}}

{{medias[61370].description}}

{{medias[61371].title}}

{{medias[61371].description}}

Related Searches