Cowan Court

6a architects
Add to MyArchiExpo favorites

6a architects designed a new student residence at Churchill College, Cambridge, whose jettying timber recalls the concrete bands across the facades of the existing courts.

6a architects has completed Cowan Court at Churchill College, University of Cambridge. The 68-room hall of residence is the first completely new court to be built since the early years of the college, which was founded as a memorial to Sir Winston Churchill in the ‘white heat of technology’ of the early 1960s.

The untreated reclaimed oak cladding echoes the textured board-marked concrete in the original college as well as the colour of its brick. New pale oak adds refinement to the lining of the cloister and the triple glazed windows. The materiality of Cowan Court forms part of an ambitious environmental strategy. Passive ventilation, triple glazing and super insulation reduce the amount of energy consumed both in construction and in use, while solar electricity and rainwater collection will lower the energy requirements even further.

Cowan Court

Related Searches