London Penthouse

Russell Jones
Add to MyArchiExpo favorites

Russell Jones transformed an apartment from the 90s into a penthouse with open views of London, marked by simplicity and rich materials, from oiled walnut to Kosovar white marble.

Australian architect Russell Jones designed a penthouse apartment located on the top floor and surrounding roof terraces of a seven storey apartment building in the Royal Borough of Kensington and Chelsea, in London. The original space, built in the early 1990’s, did not take advantage of orientation and extensive views beyond, to key landmarks in London, including the Victoria and Albert Museum and Royal Albert Hall.

The first phase of the project involved stripping back to the essential structural elements, all fenestration was removed and services exposed. The 200 square metre apartment and roof terraces were then reconfigured to orientate all rooms to take advantage of the 360 degree views of the London skyline and to provide high quality residential accommodation. The material palette is clean, yet rich. Oiled walnut has been used throughout living spaces for flooring and joinery and specifically crafted furniture, structural columns are clad in walnut staves with a tapering fibrous plaster junction with coved ceilings. Hardwearing Mandale limestone, from Matlock in Derbyshire has been used for work surfaces and the primary material for the master bathroom. In each application a different finish has been used to accentuate the essential qualities of the material. In contrast, Honed White Sivec Albo marble, from Kosovo, has been used as the primary finish for the guest bathrooms.

London Penthouse

Related Searches