Reinventing the Glass Box House: Casa Hofmann in Valencia

Fran Silvestre Arquitectos
Add to MyArchiExpo favorites

Imagine Farnsworth House, Mies van der Rohe's iconic 1950s modernist glass-box residence in Plano, Illinois, updated for the 21st century and set in coastal Spain with breathtaking views not of wooded plains but a lush Mediterannean landscape.

This is what came to mind when we came across Casa Hofmann located on the northern outskirts of Valencia, a family residence by local practice Fran Silvestre Arquitectos that embraces its surrounding nature through a modernist design of radical transparency and minimalist elegance.

Occypying an elongated plot perched on a verdant hillside, the house is defined by a floating roof above a stone podium. Comprising a horizontal and a vertical plane that stretch along the plot’s length, the cantileverd roof shields the house from both the summer sun and neighbours’ prying eyes. Underneath, the house’s ground floor is completely enveloped in glass, eliminating the distinction between interior and exterior, a sensation further enhanced by the use of white marble which paves both inside the house and the pool terrace infront.

Similarly to Farnsworth House, the main communal areas are located on either side of the elongated floorplan, enjoying expanside views courtesy of floor-to-ceiling glazing on three sides of the building, while a white boxy enclosure in-between the living/dining area and the study contains the kitchen, bathrooms and two bedrooms. This box-within-a-box design not only affords privacy for the the private quarters and wet areas but ingeniously aslo conceals the structural suports for the floating roof. On the back, lower-level glazing, courtesy of the roof’s T-shaped section, ensures privacy without sacrificing natural lighting.

Taking advantage of the sloped terrain, the architects have incorpotated a lower level that houses, among other rooms, a living room and gym. As on the ground floor, the streamlined interior design by Alfaro Hofmann impresses with its radical minimalism, featuring an all-white colour palette, gleaming marble flooring and concealed lighting, as well as floor-to-ceiling glazing that open up to the entrance courtyard. The modernist design aesthetic also extends to the house’s furniture, many of which, such as the sleek poolside tables, sunbeds and chairs, have been designed by the architects themselves.

As much as we love the iconic modernism of Farnsworth House, Casa Hofmann has the advantage of its hillside location which comes with expansive vistas of the Mediterranean landscape and the sea looming in the horizon, plus a pool terrace, so if we had to choose between them we’d pick this house anytime.

Reinventing the Glass Box House: Casa Hofmann in Valencia

Related Searches