Ufficio 3B

CUCCURU • PISANO ARCHITETTURA
Add to MyArchiExpo favorites

The project consist of a conversion of a small 23 m2 warehouse into an office located at the ground floor of a 18th century building in Sassari historic center.

Due to the failure to use, the space was in a state of degradetion. In fact, it was not provided of fixtures , therefore it was exposed to the bad weather and intrusions.

During the works it turned out that the space was used for diferent activities such as frame stuore and furthermore as a magazine shop.

There is just a 3m wide opening which face the paved alley. The result is a direct relationship between private and public space which has been kept with the design of a diaphanons frame that allow visual exchange among the “inside” and the “outside”.

The office is composed of a single 16 m2 room that is connected to a small toilet through a short corridor.

Both walls and vaulted ceiling are made of tuff which is the most common material for the area.

The strict dimensions have been the main impulse for the project strategy. In order to avoid the capacity of the space all the amenities have been located along the walls, leaving usable the centre of the room.

Those addictional services, such as workstations, bookcases, archives, the sofa, the stairs, are integral part of a single concrete artifact.

The smooth grey concrete, remains ar 80 cm constant heigts all along the perimeter, creating a kind of net aorizon. Furthermore it produces a strong contraste with the rough texture of the stone walls.

The light reticular structure is suspended above the wall mounted couch and it is accesible though a stepladder and a hatch. This addictional space canbe used as a further workstation.

Ufficio 3B