UNStudio wins competition for Business School for the Creative Industries at UCA Epsom

UNStudio
Add to MyArchiExpo favorites

UNStudio has won the competition to design the new Business School at UCA Epsom in the UK. Modelled on the concept of the ‘Salons’ as theatres of conversation and exchange, the new extension for the Business School for the Creative Industries at UCA Epsom proposes a connecting building (3,735m2 GFA) to supplement the current facility and accommodate new undergraduate and post-graduate programmes.

The ‘Salon of the Enlightenment’ as a model for 21st Century education

Designed to encourage interaction and collaboration throughout the campus and to blur the hierarchical boundary between faculty and students, the main inspiration for the new Business School is modelled on the concept of historical ‘salon’ gatherings.

The Fireplace

The new extension embraces the core characteristics of UCA and channels the energy into one single gravity point: The Fireplace. The Fireplace as a design element defines the new social core of the university, linking all the elements together and facilitating a new approach to education.

The Fireplace is a central gathering space for knowledge sharing and is combined with an elevated circulation ring that connects the existing and the new buildings. As such, it creates a pronounced functional connection, in addition to a strong multi-level social anchor: a stage for campus events and an informal learning space for everyday use.

Spatial Arrangement

Inspired by the history of the UCA campus and the tactility of the products and artworks created in the school, UNStudio proposes a fluid geometric composition of soft, island-like volumes. The volumes come together in a flexible arrangement, where the pathways of the general circulation gently connect the various programmes. Rather than creating dead-end experiences, these pathways are always anchored to daylight.

The circulation space is not only an artery that connects various functions, it is also an extension of these functions themselves. As the role, methodologies and dogmas of education are dynamically changing and evolving over time, spaces are created that can be easily regenerated, merged and adapted to the ever changing demands of the users.

Courtyard & Internal Garden

The covered courtyard and the adjacent internal garden blur the boundaries between the indoor and outdoor spaces. Where the glass facade of the courtyard opens up, the greenery of the garden extends into the interior spaces.

Facade

The facade of the building creates a connection between the existing architectural fabric of Epsom and the strong craftsmanship heritage of UCA. A contemporary ornamental approach reinterprets the use of natural, carbon neutral, materials and defines a new identity.

Business SchoolSpatial Sequence

Environmental Design

UNStudio’s proposal adopts an occupant-centric design approach that aims to deliver with minimal environmental impact and lean building design. Key principles include occupant health and wellbeing related to productivity, lean design through multifunctionality, future-proofed energy and water infrastructure, flexibility and adaptability, smart building and learning.

Most materials used in the building are sourced from carbon neutral, renewable resources. Flexible and reusable materials assure the delivery of a circular building that can easily be adapted to future changes and requirements. Source by UNStudio.

UNStudio wins competition for Business School for the Creative Industries at UCA Epsom

Related Searches