Hangzhou Asian Games Sports Park

Archi-Tectonics
Add to MyArchiExpo favorites

A Sports Park for the Asian Games & Beyond

Selected from a group of 5 international architecture firms, Archi-Tectonics won this competition for the 2022 Asian Games with a bold and innovative design, fusing landscape and building program into a tridimensional land-form. Like pebbles in a river, two iconic stadiums and various other building objects are forming the gravitational nodes of a fluid park landscape for the surrounding city.

In collaboration with !Melk landscape design, Mobility in Chain, and Thornton Tomasetti structural engineers, the team created a multi-functional 47ha sports park with a table tennis and a field hockey stadium, a semi-recessed fitness center and visitor center, a sunken shopping mall and multiple parking garages, with a total construction area of 188,000 m2.

Table Tennis Stadium

Rather than thinking of the stadium as an inert object in the landscape, Archi-Tectonics envisioned the Table Tennis stadium as a multi-dimensional body, seamlessly integrating the event spaces through a sequence of layers and thresholds into the surrounding park landscape. The intersection of the stadium’s 2 volumes, a glass diagrid volume and a brass shingled ring, allow visitors to meander through and to slip into the inner volume with the seating arena, a special shape , a hybrid between a sport arena and theater seating, ready for the future of Hangzhou.

Field Hockey Stadium

Inspired by the extreme physical strength and lightness of bamboo, as well as Meinong oil-paper umbrellas, we developed the Field Hockey Stadium’s roof as a lightweight and diaphanous wing. This self-supporting thin wing forms a luminous weather and sun roof above the Field hockey building with its seating arena. Placed into a circular depression within the landscape, the hockey field is integral part of the surrounding park and thus naturally translates between the geometric turf of the playing field and the surrounding hills.

Valley Village Shopping Concept

The stadium structures at both ends of the park are connected by a sunken Valley Village mall, an undulating commercial spine with shops, restaurants, kiosks and underground parking, crossing below the existing Yiyang Road and River. This fluid and natural connection between various programs guarantees not only the seamless circulation during the Asian Games, but also the future success of the project as a lively and active urban space.

Year

Completion by 2022 Hangzhou Asian Games

Landscape Design

!melk

Structures

Thornton Tomasetti

Mechanical Engineering

Ryan Soames Engineering

Transport Planning

Mobility in Chain

Local Architect

Zhejiang University Institute of Architectural Design

Aerial View of the full development: Two stadiums, a commercial mall, and a 1.6 km long park
 

Aerial View of the full development: Two stadiums, a commercial mall, and a 1.6 km long park

 

Full development construction progress

 

Field Hockey Stadium and visitors center construction progress

 

Table Tennis Stadium and its surrounding wetlands and plazas

 

Table Tennis Stadium, viewed from its plaza

 

Table Tennis Stadium, main entrance lobby