Tactile 6M House in Ecuador nestles into its natural surroundings

Jannina Cabal
Add to favorites

A tactile material palette and floor-to-ceiling glazing characterise this Ecuadorian house, which Jannina Cabal has created for a family of five in the town of Samborondón.

The dwelling was designed by Cabal to be as simple as possible and form a part of its verdant setting, which is bordered by a park and a lake in the suburbs of Guayaquil.

It is composed of two rectangular storeys that are unified by textured stone and dark iron cladding, interspersed with large areas of glazing that minimise the boundary with the outside.

"Looking at nature through glass walls to understand it as part of a whole was the main objective for its design, arriving at architecture of pure lines," said Cabal, an architect based in Samborondón.

"In short, to simplify it to the maximum to appreciate the beauty of the architecture and its surroundings in all its purity," she explained.

The majority of 6M House occupies the ground level, while the first floor is smaller in size and dedicated to the service area, utility room and laundry room.

Cabal positioned the dwelling to the west side of the plot to minimise solar heat gain and leave half of the site available for landscaping and "outdoor living spaces", such as a swimming pool and a large patio.

"The house was designed on a single level and one of the requirements was to implement the house using half of the land," Cabal told Dezeen.

"It was designed to allow visitors to contemplate the garden and the patio in its entirety from the moment you enter the house."

Cabal's landscape design also includes a small pond and dense areas of vegetation, which form a barrier between the house and the street to ensure privacy for the family.

The pond is curved in shape and projects out from at the entrance to the house to the garden to break up the "orthogonality of the volumes".

6M House is entered from a patio that bridges over this pond, which is concealed behind large, iron doors and leads into a concrete hallway that is used to display art.

The hall opens out into a large, open-plan dining and TV room that forms the social heart of the home, and is connected to the main patio outside through sliding glass doors.

All the private spaces in 6M House, which includes four ensuite bedrooms, are positioned on the west side.

They are linked to the main living area by a black kitchen, which features a seating area at one end and a spiralling, black staircase at the other that leads to the first floor.

The dwelling's interior design is dominated by a neutral and tactile material palette, which was developed by Cabal to "harmonise with the architecture of the house".

This includes exposed concrete ceilings, which extend outside to shelter the patio, alongside grey stone floors, wooden detailing, steel beams and graphite-coloured window frames.

The only decorative elements throughout are classic furniture pieces and artwork from the client's personal collection.

Among the standout pieces of furniture are leather armchairs and a daybed by Knoll, LCW chairs by Charles and Ray Eames and Wishbone dining chairs by Hans Wegner.

The entrance that bridges a small pond
 

The entrance that bridges a small pond

 

Eastern side of 6M House.

 

The main patio area on the north side of 6M House

 

Sliding doors open the main living room out to the patio

 

The dwelling's entrance area bridges a small pond

 

The open plan dining and TV room forms the heart of the house