The Black Concrete Restaurant and Bar / RENESA Architecture Design Interiors Studio

RENESA Architecture Design Interiors Studio
Add to favorites

The latest product of RENESA ARCHITECTURE DESIGN INTERIORS STUDIO showcases a new typology and twist to the existing definition of a speakeasy in an oriental design setup.

Walking in on a non-visible arch but not an invisible one, hidden, through a dramatically lit glass brick and mirror curtain, a den, a dualist dream, a cave. This clandestine nature was the starting point of the project, how to realize a cocktail bar, A modern speakeasy, with intimacy and unadulterated textures. The black concrete, by Studio Renesa was the consequence of a dialogue between a speakeasy and design; The result is a game of mimetism with the material, playing hide-and-seek with the constraints of the place.

As you first venture through the glass brick entry, the first impression is that of a mirage created by a reflective mirror staircase with pendant lights hanging at different lengths. Right ahead is a black curtain, which separates the world of hidden encounters from the dinner area upstairs. Behind the curtain, the "cocktail cave" is much more industrial meets underground in appearance. The first ‘lair ‘of the concept is the divide between the two raw materials;grey and black concrete that visually consolidates the space.

The trapezoidal space, divides the infusion bar to the cocktail bar which in turn features foldable tables and bar stools to free up the space as the night progresses. The infusion bar enjoys a more mellow vibe with comfortable seating and intimacy. The striking aspects of this floor are the curved seating area shelled out of the existing structure and the glass brick smoking room that provides silhouetted and tainted views of the cocktail bar.

Adopting a theme of twists in terms of monotones and contexts, the second ‘lair’ added character and intrigue by carefully chosen fluted glass and slip openings in the wall defining the sushi and sake bar on the second floor. As one floats up the spiral staircase, in awe of the materiality, the sushi bar is a live station with high seating overlooking the double height space. The adjacent side features the formal dining area which has a more subtle yet dimly lit vibe for close gatherings.

The third and final ‘lair’ serves as the clandestine entry, opposite the kitchen and storage, a visitor finds himself in front of a private dining concealed within the wall, put forward as an undisclosed hideaway. The disguised façade is created through the fictional narrative as to transport visitors away from their normal, everyday lives and involve them in the company of good friends and well-crafted cocktails for a few hours.

In conclusion, the project is an antithesis: Made out of glass blocks, silver sheets, and wood, invades the space to unfold, deploy, and flip itself on the walls, the floor, and the ceiling giving rise to acocktail bar. Arranged in a rectangular array of fluted panels, in line with the black arcade, merging into the next space diagonally - the design with conical lights and plants suggests a sanctuary, an escape: Lair.

The Black Concrete Restaurant and Bar / RENESA Architecture Design Interiors Studio
 

THE BLACK CONCRETE by RENESA ARCHITECTURE DESIGN INTERIORS STUDIO