Milad Eshtiyaghi's cantilevering 'mountain house' meanders over a cliff in three dimensions

Milad Eshtiyaghi
Add to favorites

Architectural designer Milad Eshtiyaghi envisions a monumental ‘mountain house‘ projecting over rocky cliffside.

The project is designed with respect for the pre-existing trees along the proposed site, organized to occupy the land without removing any of the trees. The resulting volume is defined as a meandering row of cloistered boxes, weaving across the plot to generate a collection of courtyards and elevated voids. The project marks a continuation of the designer’s affinity for gravity-defying homes, while his suspended house similarly hangs off the side of a cliff.

Milad Eshtiyaghi‘s envisioned ‘mountain house’ seemingly defies gravity with its dramatic cantilevering structure. The house is divided into three primary levels, suiting an intergenerational family. While two levels are programmed to house the younger generation’s family and their parents, a third level hosts a recreational sports space. Each of the house’s box modules opens widely outward with a full height wall of glazing. These glazed walls individually fold open with a mechanical cable system to transform the interiors into semi-outdoor terraces. With a cantilevering, glass-bottomed swimming pool, the ‘mountain house’ celebrates its fear-inducing, cliffside site.

Project info:

Project title: mountain house

Architecture: Milad Eshtiyaghi

Status: concept

Milad Eshtiyaghi's cantilevering 'mountain house' meanders over a cliff in three dimensions