Unilever Benelux Headquarters by Mecanoo

Mecanoo
Add to favorites

In the heart of Rotterdam on Hofplein, the new Unilever Benelux headquarters occupy six floors of an existing building from 1960 by architect C.A. Abspoel with a striking concrete structure. The new Unilever facility will accommodate around 750 employees.

Townhall

Upon entering the sixth floor, visitors are welcomed in the Lipton Bar exhibiting a beautiful view of the city. From the Lipton Bar, all floors are accessible via internal stairs. Breakthroughs were made in the floors creating voids that connect the various departments and thus employees.

Upon entering, the auditorium, the so called townhall, immediately stands out. This auditorium as well as the event space and restaurant are multifunctional and can be used for events, lectures and a place to have lunch. They can also be used for informal meetings or working, making these functions all part of the working environment.

Unilever City

The interior is designed as a city with streets and shops: Unilever City. Multipurpose cabinets placed between the concrete structure form a street in the middle of the building. These serve as Unilever’s internal showcase. Products can be displayed in the cabinets and they can also be used for calls, discussions or to work in silence.

Workplaces of the various Unilever departments are located on the street, each with their own identity, brands and character traits. They form the shops on the street. Brand hubs of Beauty & Personal Care, Home Care, Refreshment, Foods and Food Solutions departments emphasise the atmosphere of these departments, each having their own identity and forming a hotspot where products can be presented and tested.

Activity based working

The mix of working, meeting, calling, consultation, presentation and other use and accommodation areas creates a dynamic environment to work in an activity-based manner. Unilever employees can find a place that suits their activity of the time. This stimulates collaborations, knowledge exchange, meetings and because you move more through the building, it also promotes health. Source by Mecanno.

. Location: Rotterdam, Netherlands

. Architect: Mecanoo

. Graphic design: Silo Creative Agency, Den Haag

. Project management: Arcadis Design & Consultancy, Amsterdam

. Building physics/ installation consultant/ fire safety: Royal HaskoningDHV, Rotterdam

. Constructor: Strijbos Constructie Advies, Panningen

. Main contractor: Verwol Interieurrealisatie, Delft

. Client: Unilever Nederland B.V.

. Area: 8,400 m2

. Realisation: 2020

. Photographs: Ossip, Courtesy of Mecanoo

Unilever Benelux Headquarters by Mecanoo