andreas martin-löf's country retreat overlooks stockholm's archipelago

andreas martin-löf
Add to MyArchiExpo favorites

this country retreat by swedish architect andreas martin-löf is perched at the top of a steep hillside, overlooking the stockholm archipelago below.

early designs for the dwelling — named ‘aspvik house’ — revolved around finding a solution that fitted into the undulating terrain, while including all necessary functions for a retreat in the scandinavian climate.

the architects identified that the sloping nature of the site allowed a two-storey house to be built without imposing too heavily on the natural landscape. the timber and steel dwelling rests on a concrete plinth with external walls angled by five degrees in a subtle reference to a lookout tower which previously occupied the plot. an angled concrete retaining wall cuts through the lower storey, delineating an infinity pool to the west, and a morning terrace which wraps around the entirety of the house.

the lower floor includes an entrance hall, a bedroom, a bathroom and a sauna, with a staircase leading to a large room on the upper floor containing kitchen, dining and living areas. a custom-built bookshelf fits into the structural grid and provides storage while simultaneously maintaining a separation between the staircase and the dining area.

the materials are intentionally kept raw and relatively simple with a palette of plywood walls, ‘nero marquina’ marble and polished brass details. elsewhere, a combination of carefully chosen luxury appliances and more standard products lend the scheme an intriguing visual diversity.

andreas martin-löf's country retreat overlooks stockholm's archipelago
 

an angled concrete retaining wall cuts through the lower storey, delineating an infinity pool

 

the dwelling looks out over the treetops towards the stockholm archipelago

 

the sloping nature of the site allowed a two-storey house to be built without imposing on the natural landscape

 

primary living accommodation is found at the home’s upper level

 

a combination of luxury appliances and more standard products lend the scheme an intriguing diversity